Autor: | Katka Gojová |
Datum přidání | 12.03.2013 |
Druh receptu | Svačina, Zákusek |
Doba přípravy surovin: |
60 min |
Doba vaření: | 30 min |
Počet porcí: | 10 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | |
Cena: | |
Obtížnost: | |
Přidat vlastní foto
|
Těsto:
Náplň:
Sůl s jodem Tesco Value
Jedlá sůl s jodem vakuová
Mák mletý 100 %
Olejnatá semena loupaná.
Lněné semínko
Olejnatá semena
Uvetta Sultanina
Rozinky, bezlepkové, bio.
Rozinky Suntree
Rozinky, nesířené - sušené ovoce
Skořice mletá Mikado
Skořice, mletá
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 5,44 g | 28,06 g | 13,26 g | 1 018,76 kJ (243 kcal) |
celkově | 54,44 g | 280,58 g | 132,56 g | 10 187,58 kJ (2433 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Příprava těsta: Ve vlažné vodě (cca 38 °C) rozpustíme med a po rozpuštění nadrobíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Mezitím si do mísy navážíme mouku, přidáme jemně pomleté lněné semínko (vhodný je mlýnek na kávu) a olej. Následně přidáme i vzešlý kvásek a vyhněteme. Necháme cca hodinu kynout.
Příprava náplně: Do kastrůlku dáme všechny suroviny a povaříme cca 10 minut (aby se med rozpustil a vše se spojilo). V případě potřeby přidáme vodu (měla by vzniknout náplň kašovité konzistence).
Spojení a pečení: Na naolejované desce vyválíme těsto, potřeme makovou náplní a zavineme. Necháme cca 10 minut kynout a poté pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 30 minut do zlatova.
Místo rozinek je možné použít jiné ovoce (švestky, višně, brusinky ...). Narozdíl od klasického bílého závinu je nejlepší druhý den.
Mák můžu všude :) Dělávám hodně podobný a i tenhle je super, akorát jsem vynechala lněná semínka a nedala jsem anýz.
Přidat komentář