Autor: | neznámý |
Datum přidání | 13.07.2011 |
Druh receptu | Oběd, Snídaně, Svačina, Večeře |
Doba přípravy surovin: |
35 min |
Doba vaření: | 35 min |
Počet porcí: | 10 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | |
Cena: | |
Obtížnost: | |
Přidat vlastní foto
|
Lněné semínko
Olejnatá semena
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 7,51 g | 46,66 g | 2,53 g | 1 068,75 kJ (255 kcal) |
celkově | 75,10 g | 466,58 g | 25,26 g | 10 687,54 kJ (2553 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Do středně velké misky nasypeme odvážené množství mouky a žitné otruby. Poté přisypeme lněná semínka, tymián, sůl a rozdrobené droždí. Po důkladném promíchání všech surovin zalijeme vlažnou vodou. Nejprve asi čtyřikrát promícháme vařečkou a pak rukou vypracujeme v těsto. Nemusíme pracně hnít, postačí jen těsto v misce pokulovat něž se všechny přísady spojí. Přikryjeme utěrkou a dáme vykynout na půl hodiny na teplé místo. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly a pomoučněnýma rukama vytvarujeme na olejem vymazaném plechu bochánky. Pečeme dozlatova asi 35 minut. Pro lepší zvláčnění vložíme na dno trouby plecháček naplněný vodou (pozor na vypařování). Pokud si chceme být opravdu jisti, že je chléb upečený i zevnitř, propíchneme jej špejlí.
Tento recept na domácí špaldový chléb je velice jednoduchý a zvládne jej kde jaká hospodyňka. Chcete-li ráno u snídaně překvapit rodinu domácím chlebem, sklidíte u stolu zaručený úspěch. Recept je velice rychlý na přípravu i pečení. Za hodinu tak můžete mít čerstvý a ještě teplý chléb na stole.
Chléb není potřeba během pečení ničím potírat. Před upečením můžeme do chleba vyrýt například srdíčko, jméno či jiný vzkaz.
Můžu dát jen hladkou ?
Zní to moc lákavě a zajímavě, jen by mě zajímalo, jestli je možné místo žitných otrub použít ovesné...jaký v tom je rozdíl?
Rozdíl bude pouze v chuti. Až budeš píct chleba po druhý, klidně obměň i koření a místo lněných semínek přidej třeba rozinky nebo slunečnici semínka, klinka obojí. Je to tak dobré, že u nás nevydrží ani den. Bohužel když mi čas dovolí chleba peču, protože u nás v pekařství dobré chleby z tmavé či žitné mouky neprodávají.
no tak sem pekla, tedy musela sem přidávat vodu, pekla jsem déle (nevím jestli není chybka v receptu) ale jinak se chlebík povedl :)
Taky jsem musela přidat trochu více vody, ale jinak dobrý chléb :)
Chjo, zase zklamání. Jelikož jsem se chtěla držet receptu, tak jsem přidávala vody navíc jen málo, tímpádem mi vznikla hmota tvrdá jako kámen, která ani nekynula. Nadělala jsem raději malé houstičky, které jsou poživatelnější než chleba, ale taky tvrdé a chuť nic moc. Jediný rozdíl oproti receptu, že jsem dala otruby špaldové, jiné jsem neměla.
Dá se tento recept použít i pro domácí pekárnu?
Přidat komentář