Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Domácí žitný chléb s ovesnými vločkami
Autor: neznámý
Datum přidání 03.07.2012
Druh receptu Oběd, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
30 min
Doba vaření: 120 min
Počet porcí: 15 ks
Přibližná cena: 90 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 440 g žitného kvásku
  • 300 g žitné celozrnné mouky
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 2 lžičky kefíru
  • 180 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička celého kmínu

 

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 5,19 g 27,29 g 1,23 g 570,65 kJ (136 kcal)
celkově 77,91 g 409,39 g 18,52 g 8 559,75 kJ (2044 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nejdříve si založíme žitný kvásek. Smícháme 240 g žitné mouky s vlažnou vodou tak, aby vznikla jemná kaše a do ní přidáme 1 nebo 2 čajové lžičky kefíru. Promícháme a necháme v misce pod utěrkou na teplém místě do dalšího dne. Poté 2. den kvásek přikrmíme 200 g žitné mouky a opět s teplou vodou, aby vznikla kaše a necháme takto pod utěrkou v misce na teplém místě do dalšího 3. dne. Poté celý kvásek smícháme ve větší míse s ostatními ingrediencemi a pořádně promícháme a prohněteme rukama. Poté těsto zpracumeme do bochánku, dáme do mísy a necháme na teplém místě pod utěrkou kynout přes noc nebo alespoň 10 hodin. Jakmile tato doba uplyne a budeme se chystat péct, dáme si obyčejnou troubu předehřát na 200°C na 15-20 min. Během toho položíme těsto na vál, uplácáme bochníček, pomašlujeme vodou a chlebíček posypeme celým kmínem. Poté bochníček dáme na pečící papír na plech. Navrchu rozřízneme do tvaru křížku, aby teplo mohlo ven a chleba pěkně vyběhl. Pečeme nejprve zprudka 15 min na 200°C a poté stáhneme teplotu na 150°C a pečeme další 1 až 1,5 hodiny. Můžeme během pečení čas od času chleba potírat vodou a nebo do trouby vložit hrníček s vodou. Že je chleba upečený správně poznáme tak, když jej vyndáme z trouby a poklepeme na jeho spodek - zní dutě. Praskliny na kůrce nejsou na škodu - naopak.

Tipy na vylepšení

Můžeme přidávat i lněné nebo slunečnicové semínko.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Bude úspěch nebo rozčarování?

Některé pobuřuje, některé děsí a někdo je velmi spokojený... O čem, že je to…

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Další zajímavé recepty