Autor: | neznámý |
Datum přidání | 03.07.2012 |
Druh receptu | Oběd, Večeře |
Doba přípravy surovin: |
30 min |
Doba vaření: | 120 min |
Počet porcí: | 15 ks |
Přibližná cena: | 90 Kč |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | nehodnoceno |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Žitná mouka celozrnná
Výrobek racionální výživy
Kefírové mléko nízkotučné
Kysaný mléčný výrobek, Obsah tuku 1,1%
Kefírové mléko Tesco
Kysaný mléčný výrobek. Obsah tuku nejméně 1% hmot.
Sůl s jodem Tesco Value
Jedlá sůl s jodem vakuová
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 5,19 g | 27,29 g | 1,23 g | 570,65 kJ (136 kcal) |
celkově | 77,91 g | 409,39 g | 18,52 g | 8 559,75 kJ (2044 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Nejdříve si založíme žitný kvásek. Smícháme 240 g žitné mouky s vlažnou vodou tak, aby vznikla jemná kaše a do ní přidáme 1 nebo 2 čajové lžičky kefíru. Promícháme a necháme v misce pod utěrkou na teplém místě do dalšího dne. Poté 2. den kvásek přikrmíme 200 g žitné mouky a opět s teplou vodou, aby vznikla kaše a necháme takto pod utěrkou v misce na teplém místě do dalšího 3. dne. Poté celý kvásek smícháme ve větší míse s ostatními ingrediencemi a pořádně promícháme a prohněteme rukama. Poté těsto zpracumeme do bochánku, dáme do mísy a necháme na teplém místě pod utěrkou kynout přes noc nebo alespoň 10 hodin. Jakmile tato doba uplyne a budeme se chystat péct, dáme si obyčejnou troubu předehřát na 200°C na 15-20 min. Během toho položíme těsto na vál, uplácáme bochníček, pomašlujeme vodou a chlebíček posypeme celým kmínem. Poté bochníček dáme na pečící papír na plech. Navrchu rozřízneme do tvaru křížku, aby teplo mohlo ven a chleba pěkně vyběhl. Pečeme nejprve zprudka 15 min na 200°C a poté stáhneme teplotu na 150°C a pečeme další 1 až 1,5 hodiny. Můžeme během pečení čas od času chleba potírat vodou a nebo do trouby vložit hrníček s vodou. Že je chleba upečený správně poznáme tak, když jej vyndáme z trouby a poklepeme na jeho spodek - zní dutě. Praskliny na kůrce nejsou na škodu - naopak.
Můžeme přidávat i lněné nebo slunečnicové semínko.
Přidat komentář