Autor: | Milada |
Datum přidání | 10.10.2013 |
Druh receptu | Oběd, Snídaně, Svačina, Večeře |
Doba přípravy surovin: |
900 min |
Doba vaření: | 40 min |
Počet porcí: | 15 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | nehodnoceno |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Mouka žitná chlebová
Mlýnský obilný výrobek
Pšeničná múka celozrnná špeciál - stredná
Pšeničná mouka celozrnná
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 4,96 g | 35,52 g | 2,49 g | 778,63 kJ (186 kcal) |
celkově | 74,43 g | 532,73 g | 37,42 g | 11 679,50 kJ (2789 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Nejprve si zaděláme kvásek. Buď z koupeného kvásku, anebo z trochy střídky chleba namočeného do asi 150 ml vody. Necháme půl dne při pokojové teplotě a následně uchováváme v ledničce. Nepřikrýváme, aby mohly unikat vzniklé plyny.
Vlastní výroba chleba: Večer smícháme 100 g žitné mouky + kvásek z ledničky + trochu vlažné vody a rozmícháme na řidší těsto. Dáme do trouby na 30 stupňů, po zahřátí vypneme troubu. Necháme takto do rána. Pak přidáme 200 g žitné mouky, vlažnou vodu - těsto má být o něco hustší, než večer. Opět dáme do trouby na 30 stupňů, nahřejeme a troubu vypneme. Asi po třech hodinách si odebereme cca 4 lžíce těsta do skleničky, trochu zalijeme vodou, dáme opět do ledničky a tím si připravíme kvásek na příští výrobu chleba. Potom do zbylého těsta přidáme špaldovou a celozrnnou mouku, sůl, koření, semínka apod. S vodou již opatrně - většinou postačí voda, co už těsto obsahuje. Vypracujeme těsto - buď v hnětači, nebo ručním šlehačem, a to nejméně 10 minut. Těsto by nemělo být ani moc tuhé, ale nemělo by se lepit. Hotové těsto dáme do formy (vyloženou pečícím papírem) a necháme 3-5 hodin (dle potřeby a našeho času) nakynout. Pečeme nejprve při 200 stupních, asi po 15 minutách stáhneme na 180 stupňů. Po dalších 10 - 15 minutách vypneme vrchní stranu trouby úplně. Po celou dobu pečení dáváme do trouby hrnek s vodou, aby chleba neztvrdl.
Přidat komentář