Autor: | neznámý |
Datum přidání | 18.10.2010 |
Druh receptu | Zákusek |
Doba přípravy surovin: |
15 min |
Doba vaření: | 20 min |
Počet porcí: | 10 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | |
Cena: | |
Obtížnost: | |
Přidat vlastní foto
|
Madeta Jihočeské máslo
Obsah tuku: 82%
Tradiční české máslo
Máslo
Dolce Voglia di Mirtilli
Pomazánka ovocná borůvka
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 2,73 g | 33,27 g | 13,57 g | 1 115,50 kJ (266 kcal) |
celkově | 27,31 g | 332,72 g | 135,73 g | 11 155,00 kJ (2664 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Ve skleněné misce utřeme máslo se žloutky, přidáme třtinový cukr, špetku vanilkového prášku a nastouháme kůru z citrónu. Nakonec přidáme pohankovou mouku a vypracujeme hladké těsto. Necháme uležet, nejlépe do druhého dne v ledničce. Z těsta vyválíme 2 mm silnou placku a vykrajujeme tvary. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C dozlatova. Hotová kolečka slepujeme marmeládou.
Nevím jestli je od carme otázka stále aktuální: čím nahradit máslo v cukroví a proč máslo nahradit? Ale ráda odpovím ;) Máslo je sice chutné, avšak se při vyšších teplotách přepaluje a vznikají tak karcinogeny, které jsou pro naše tělo škodlivé a hlavně obsahuje hodně živočišného tuku (nasycenných mastných kyselin). Při častém používání másla ve velkých dávkách, tak ucpává cévy, zvyšuje LDL cholesterol. Nahradit ho tak můžem řepným olejem s máslovou příchutí nebo nahradit tuk zcela a to buď avokádem (1:1) nebo řeckým jogurtem.(1:1/2)
S těstem se mi velice dobře pracovalo, chuťově dobré - samozřejmě je dost cítit po pohance. Škoda jen, že jsem nepoužila namletý třtinový cukr - krystalky v cukroví zůstaly, takže tak trochu křupe..
Upřímně, nikdy mě to nenapadlo... Děkuji Vám za radu a určitě vyzkouším =).
A proč nechcete dát do cukroví máslo? Já nic jiného než máslo nepoužívám.
A můžete mi prosím tedy poradit, co vlastně používat?
Hera je šmejd.
Prosím vás, mohl by mi někdo poradit, jako máslo je nejlepší? Vždy jsem používala Heru, děkuji.
Těsto šlo lehce vyválet- ale musí se podsypávat moukou, chuť vynikající- doporučuji. Místo cukru jsem osladila sirupem z agáve:)
Výborné, křehké, příští rok určitě budu dělat zase! Při práci s těstem to chce sice malinko trpělivost, alespoň zpočátku, ale stojí to za to.
Tak az je budete pect, tak sem pridejte fotku :-)
Vynikající chuť, těsto je nutné při práci dobře podsypávat moukou. Chutnalo i manželovi, který pohanku a vše okolo nemá rád :-)
Přidat komentář