Autor: | neznámý |
Datum přidání | 02.09.2010 |
Druh receptu | Snídaně, Svačina, Večeře, Oběd |
Doba přípravy surovin: |
10 min |
Doba vaření: | 120 min |
Počet porcí: | 12 ks |
Přibližná cena: | 50 Kč |
Chuť: | |
Cena: | |
Obtížnost: | |
Přidat vlastní foto
|
Madeta Jihočeské máslo
Obsah tuku: 82%
Tradiční české máslo
Máslo
Mouka žitná chlebová
Mlýnský obilný výrobek
Pšeničná múka celozrnná špeciál - stredná
Pšeničná mouka celozrnná
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 6,54 g | 28,77 g | 5,79 g | 820,33 kJ (196 kcal) |
celkově | 78,42 g | 345,19 g | 69,44 g | 9 844,00 kJ (2351 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Vločky zalijeme vlažným mlékem a necháme chvilku nasáknout. Mouku s droždím a solí přesijeme do mísy, přidáme namočené vločky, rozpuštěné máslo a tolik mléka (asi 250 ml), abychom vypracovali hladké elastické těsto. Hněteme cca 2 minuty. Těsto necháme kynout standardním postupem na teplém místě, dokud svůj objem nezdvojnásobí. Vykynuté těsto vyklopíme na vál a krátce zlehka propracujeme. Rozdělíme na 12 dílů a z každého utvoříme bochánek. Naskládáme na vymazaný plech nebo pečicí fólii a necháme ještě chvíli kynout. Potom každý bochánek navrchu nastřihneme nůžkami do tvaru kříže, lehce potřememe olejem a posypeme solí, kmínem, mákem, semínky,...Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut. Upečené poznáme podle toho, že když na ně zespodu poklepeme, zní dutě.
Do těsta můžeme vmíchat asi 25 g slunečnicových nebo dýňových semínek.
Právě jsem je vytáhla z trouby a jsou vynikající :-) Použila jsem žitnou mouku.
220 °C mi přijde hodně, pak jsem ubrala. Moc dobré!
Chci se zeptat, jak je to myšleno s tím mlékem. Těch 275 ml je celkem - na namočení vloček i přidání do těsta? Já jsem totiž zalila vločky určitým množstvím mléka a pak jsem ještě přidala do těsta těch 250 ml a bylo hodně řídké, tak jsem musela dosypávat mouku. Zatím jsou čerstvé housky dobré, uvidím, jestli z nich zítra nebude kámen. Mouky jsem nakombinovala všechny, co jsem měla, pšeničnou, špaldovou, kukuřičnou, žitnou.
Přidat komentář