Autor: | flybee |
Datum přidání | 04.12.2011 |
Druh receptu | Zákusek |
Doba přípravy surovin: |
2 min |
Doba vaření: | 15 min |
Počet porcí: | 20 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | |
Cena: | |
Obtížnost: | |
Přidat vlastní foto
|
Na cca 20 sušenek potřebujeme:
Žitná mouka celozrnná
Výrobek racionální výživy
Madeta Jihočeské máslo
Obsah tuku: 82%
Tradiční české máslo
Máslo
Uvetta Sultanina
Rozinky, bezlepkové, bio.
Rozinky Suntree
Rozinky, nesířené - sušené ovoce
Lněné semínko
Olejnatá semena
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 4,40 g | 30,35 g | 2,83 g | 680,12 kJ (162 kcal) |
celkově | 87,91 g | 606,97 g | 56,65 g | 13 602,44 kJ (3249 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
V malé misce smícháme rozmixovaná lněná semínka se 3 polévkovými lžícemi vody a dáme stranou. Do větší mísy prosijeme žitnou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici. Rozmixujeme máslo s třtinovým cukrem, až nabyde jemné a vláčné konzistence. Poté přidáme nabobtnalá lněná semínka, jablečné pyré a vanilku a vymícháme do hladka. Dřevěnou lžící nebo vařečkou přimícháme postupně moučnou směs a nakonec ovesné vločky a zvolené sušené drobné ovoce. Mísu zakryjeme a necháme odpočinout 2 hodiny nebo přes noc. Poté si předehřejeme troubu na 180°C. Z těsta tvoříme kuličky velikosti golfového míčku a klademe na plech vyložený pečícím papírem ve vzdálenosti cca 5 cm od sebe. Mokrým dnem skleničky rozplácneme každou kuličku na 1/2 cm tloušťku. Pečeme 10 - 15 minut, dokud sušenky nezískají suchý a nahnědlý vzhled. Pro milovníky sladkých polev můžeme připravit cukrovou polevu, a to smícháním a následným důkladným vyšleháním 3/4 šálku moučkového cukru s 2 polévkovými lžícemi citronové šťávy. Pokud bysme chtěli krásně růžovou polevu, stačí pár kapek šťávy z červené řepy. Sušenky je dobré potírat ještě horké, aby poleva nepopraskala a můžeme ji ještě posypat kokosem, semínky apod. Poté je necháme úplně vychladnout a pokud možno je uchováváme v chladu a temnu.
U nás doma velmi oblíbené sušenky. Často najdu někde recept a nakonec ho úplně převrátím vzhůru nohama podle svých potřeb a stejně to dopadlo i v tomto případě. :)
Sušenky nejsou klasicky křupavé, spíše měkké a vláčné díky přepuštěnému máslu a třtinovému cukru. Len skvěle odvede práci pojiva místo vejce. Pokud nemáme rádi křupání semínek mezi zuby, můžeme len rozmixovat na hladko. Ovesné vločky krásně změknou i celé.
A to se lněná semínka fakt rozmixují? Tuhle jsem je zkoušela roztlouct ve hmoždíři a ani ň, za to hmoždíř dostal zabrat. Jsou pěkně tvrdé. Sušenky tohoto tipu miluju a proto díky za tak skvělý recept, zítra upeču.
Já lněná semínka drtím v sekacím mixéru a rozdrtí je dostatečně, jednou se mi povedl skoro efekt "mouka". Je to taková hrubší drť, když občas nějaké zůstane celé, tak se nic neděje. Hlavní je, aby se z většiny dostal ten tuk ven. S hmoždířem je to práce, to souhlasím. Držim palce, ať se to povede :).
Ještě jeden detail. Doba přípravy není 2 minuty, ale musí se nechat 2 hodinky odpočívat. Omlouvám se za překlep.
ja meliem ľanové, sézamové aj tekvicové semienka na elektrickom mlynčeku na kávu,výsledný efekt je veľmi dobrý
Děkuju za rady, sušenky jsou naprosto skvělé. Ještě jednou díky.
Přidat komentář