Autor: | Sunriska |
Datum přidání | 10.01.2014 |
Druh receptu | Zákusek |
Doba přípravy surovin: |
10 min |
Doba vaření: | 0 min |
Počet porcí: | 3 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | nehodnoceno |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 3,50 g | 13,71 g | 13,50 g | 1 129,04 kJ (270 kcal) |
celkově | 10,50 g | 41,13 g | 40,50 g | 3 387,13 kJ (809 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Alespoň 6 hodin předem si namočíme lněná semínka. Pohanku umelele na mouku (nebo použijeme již koupenou) a společně se semínky a trochou soli umixujeme do husté kaše. Dle potřeby přilejeme vodu, ale ne moc - hmota by měla být spíš tužší. Poté rozložíme na plech s pečícím papírem, posypeme kořením a sušíme dle uvážení. Během sušení nesmí být překročena teplota 42 °C - to je nejdůležitější! Nejlepší metoda je použití sušičky na ovoce, která umožňuje nastavení teploty na 40 °C. Pokud sušičku nemáme k dispozici - v zimě můžeme využít topení, v létě sluníčko. Pro urychlení můžeme použít i klasickou troubu, kterou nastavíme na 40 °C. Po lehkém zaschnutí plát rozkrájíme nožem na čtverečky a po úplném zaschnutí vrchní části krekry opatrně otočíme, aby doschla i spodní strana. Celý proces sušení trvá cca 3 hodiny v troubě, poté plech vyndáme a necháme přes noc dosušit u topení. Krekry jsou krásně křupavé. Chuťově připomínají klasické knäckebroty.
Přidat komentář