Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Cizrnová omáčka s mrkví a sójovou smetanou
Autor: neznámý
Datum přidání 29.12.2012
Druh receptu Oběd, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
neuvedena
Doba vaření: 45 min
Počet porcí: 5 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 500 g cizrny
  • 150 ml sójové smetany
  • 1 mrkev
  • 1 pórek
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžička saturejky
  • sladká paprika mletá
  • 1-2 lžíce rýžové mouky
  • 1-2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky másla
  • 1/2 citrónu
  • sůl

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 21,91 g 59,97 g 10,81 g 1 809,62 kJ (432 kcal)
celkově 109,55 g 299,85 g 54,03 g 9 048,08 kJ (2161 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Cizrnu několikrát propláchneme a namočíme, ideálně přes noc do vody. Druhý den vodu slijeme, zalijeme čerstvou vodou tak, aby byla ponořená. K cizrně pro lepší stravitelnost ještě přidáme saturejku a uvaříme doměkka. V jiném hrnci nebo v hluboké pánvi si rozpustíme trochu másla a přidáme na kolečka pokrájený pórek a jarní cibulku. Asi po 3 minutách přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev. Po osmahnutí za stálého míchání poprášíme sladkou paprikou. V hrníčku s vodou si rozmícháme rýžovou mouku. Polovinu uvařené cizrny umixujeme dohladka. Vlijeme do pánve k mrkvi, rozředíme vývarem z cizrny, přisypeme celou cizrnu, zahustíme rýžovou záklechtkou a osolíme. Za stálého míchání prohřejeme. Stáhneme z ohně, jemně dosladíme třtinovým cukrem a okyselíme citrónovou šťávou. Pro zjemnění omáčky ještě vmícháme sojovou omáčku. 

Příběh receptu

Cizrně se někdy říká římský hrách. Je zdrojem vitamínů a minerálních látek, nejvíce však obsahuje železo, hořčík, draslík a vápník. Cizrna také obohatí vaše tělo o vlákninu a posílí váš imunitní systém.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

kattusskka | 9.05.2015 - 12:26
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Nejnovější články

Bude úspěch nebo rozčarování?

Některé pobuřuje, některé děsí a někdo je velmi spokojený... O čem, že je to…

16.10. byl SVĚTOVÝ DEN VÝŽIVY

Světový den výživy připomíná právo na kvalitní jídlo pro všechny bez rozdílu.

Monitoring dietární expozice roku 2024

Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu…

Další zajímavé recepty