Autor: | Teribald |
Datum přidání | 23.03.2015 |
Druh receptu | Oběd, Svačina, Večeře |
Doba přípravy surovin: |
10 min |
Doba vaření: | 25 min |
Počet porcí: | 4 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | |
Cena: | |
Obtížnost: | |
Přidat vlastní foto
|
Olio extra vergine di oliva
Extra panenský olivový olej
Olio di sansa di oliva
Olivový olej z pokrutin
Čočka červená půlená
Loupaná
Česnek v oleji s bylinkami
Česnek v oleji s bylinkami. Zpracovaná zelenina jednodruhová.
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 12,20 g | 36,55 g | 3,17 g | 879,83 kJ (210 kcal) |
celkově | 48,79 g | 146,19 g | 12,67 g | 3 519,33 kJ (841 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Červenou čočku propláchneme v cedníku a necháme okapat. Mezitím si na malém množství oleje orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek (2 stroužky; zbylé použijeme později). Po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, kterou taky lehce orestujeme. Dáme si vařit 0,5 l vody. K cibuli, česneku a mrkvi přidáme okapanou červenou čočku a společně pár minut opékáme. Dle potřeby můžeme přidat trochu oleje, aby se jím čočka obalila a nepřipalovala se. Tuto naši směs zalijeme připravenou horkou vodou, přiklopíme pokličkou a na mírném ohni vaříme cca 15 minut, aby se voda vyvařila, čočka změkla (rozvařila se) a získala pomazánkovou konzistenci. Nakonec dochutíme solí, pepřem, kari a drceným česnekem. Můžeme také přimíchat posekané čerstvé bylinky (petrželku, pažitku, česnek medvědí). Necháme vychladnout, aby nám pomazánka zatuhla, ale dá se jíst i teplá (jen má pak takovou řidší konzistenci). Podáváme s celozrnným pečivem a rajčátky, které se k této pomazánce perfektně hodí.
Přidat komentář