Autor: | neznámý |
Datum přidání | 31.07.2010 |
Druh receptu | Oběd, Večeře |
Doba přípravy surovin: |
10 min |
Doba vaření: | 100 min |
Počet porcí: | 4 ks |
Přibližná cena: | 70 Kč |
Chuť: | |
Cena: | |
Obtížnost: | |
Přidat vlastní foto
|
Madeta Jihočeské máslo
Obsah tuku: 82%
Tradiční české máslo
Máslo
10 čerstvých vajec
Vejce nosnic v klecích. I. třída jakosti - vejce čerstvá A.
6 čerstvých vajec
Čerstvé vejce nosnic v klecích. Jakostní třída: I. třída jakosti -…
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 16,17 g | 29,98 g | 13,96 g | 1 117,04 kJ (267 kcal) |
celkově | 64,69 g | 119,91 g | 55,82 g | 4 468,15 kJ (1067 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Dáme si vařit květák (osolíme) a mezitím si očistíme a nakrájíme žampiony na kostičky. Při krájení žampionů si rozpustíme na pánvi část másla. Přidáme nakrájené žampiony, pokapeme je citronovou šťávou, přidáme přiměřeně pórku a nakonec podusíme. Když je květák uvařený doměkka, přecedíme ho a rozebereme na růžičky. Teď je na řadě jíška. Do kastrůlku si dáme celozrnnou hladkou mouku a máslo (mouka : máslu = 1:1). Až nám směs trochu "zrůžoví" přidáme 300 ml mléka. Vytvoříme světlou omáčku po řádném míchání. Po částečném vychlazení přidáme do jíšky samostatné žloutky a našlehaný sníh z bílků. Vše promícháme. Nakonec žampiony s pórkem a květákem rozložíme do zapékací misky, polijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem. Poté vložíme do trouby a necháme zapéct. Podáváme např. s bramborami.
Vypadá to luxusně, určitě uvařím, jen co budu mít květák. Myslím, že by šel vyzkoušet i s jinou zeleninou, jako je brokolice, cuketa, lilek.
Přidat komentář