Autor: | Lucka |
Datum přidání | 14.09.2012 |
Druh receptu | Příloha |
Doba přípravy surovin: |
neuvedena |
Doba vaření: | neuvedena |
Počet porcí: | 6 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | nehodnoceno |
Cena: | nehodnoceno |
Obtížnost: | nehodnoceno |
Přidat vlastní foto
|
Milkin Čerstvé mléko plnotučné
Čerstvé mléko plnotučné, vysoce pasterované. Obsah tuku 3,5%.
Smetana 12%
Smetana 12%. Obsah tuku min. 12%. Tepelně ošetřeno UHT záhřevem.
Zkoušela jsem tři různé recepty a z tohoto mi vyšel nejlépe.Kvalitní plnotučné a čerstvé mléko (vozíme si přímo z kravína) promíchám s plnotučnou smetanou. Mléko pak začneme ohřívat na cca 50°C (max. 60°C), zkrátka aby nebublalo a přímo se nevařilo. Takhle ho "provářím" asi 10 minutek a plotnu potom vypnu, pod pokličkou nechám dojít a vychladnout. Pro urychlení se prý velmi dobře osvědčuje vinný ocet a nebo chlebová kůrka (vyzkoušeno ale nemám).Vychladlé mléko pak necháme překapat na sítku nebo plátýnku do druhého dne. To co vykape do sklenice je syrovátka (výborný lék i na ekzémy - kdo má problém a i do koupelí) a zbylé na plátýnku je čerstvý měkký tvaroh.Dochutit můžeme česnekem, bylinkami a já má nejraději s jemně nasekanými ořechy.
Asi nejlepší co se mi zatím povedl a osvědčil. Postup je velice jednoduchý, nejdůležitější jsou ale kvalitní suroviny.
Rozhodně nedoporučuji dělat to z krabicového mléka a už vůbec se nehodí polo a nízkotučná mléka.
Přidat komentář