Autor: | eoon@ |
Datum přidání | 16.10.2011 |
Druh receptu | Oběd, Snídaně, Svačina, Večeře, Zákusek |
Doba přípravy surovin: |
neuvedena |
Doba vaření: | neuvedena |
Počet porcí: | 8 ks |
Přibližná cena: | neuvedena |
Chuť: | |
Cena: | |
Obtížnost: | |
Přidat vlastní foto
|
Na náplň:
Madeta Jihočeské máslo
Obsah tuku: 82%
Tradiční české máslo
Máslo
Olešnický tvaroh jemný
Olešnický tvaroh jemný. Sušina 23%, tuk 2%.
10 čerstvých vajec
Vejce nosnic v klecích. I. třída jakosti - vejce čerstvá A.
6 čerstvých vajec
Čerstvé vejce nosnic v klecích. Jakostní třída: I. třída jakosti -…
Bílkoviny | Sacharidy | Tuky | Energetická hodnota | |
1 porce | 18,31 g | 54,53 g | 23,77 g | 2 069,18 kJ (494 kcal) |
celkově | 146,49 g | 436,25 g | 190,19 g | 16 553,40 kJ (3954 kcal) |
Hodnoty jsou pouze orientační.
Tvaroh a vajíčka si společně promícháme a přidáme hnědý a vanilkový cukr. Jablka si oškrábeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme nebo alespoň nakrájíme na kousky. V misce promícháme jablka s vanilkovým cukrem a nadrcenými vlašskými (či jinými) oříšky. Potom si mléko s vajíčkem společně rozšleháme. Z chleba okrájíme kůrku a necháme ho namočit v této směsi. Mezitím si formu vymažeme a vysypeme strouhankou. Namočený chléb rozložíme na dno formy, navrstvíme tvarohovou směs, rozložíme nastrouhaná jablíčka a zase navrstvíme plátky chleba. Směs a jablíčka takto pravidelně střídáme do vrstev. Navrch vyskládáme plátky másla a formu vložíme do rozehřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 15 minut, potom si formu vytáhneme, nasypeme ještě směs s rozdrcenými oříšky a dáme znovu do trouby zhruba na dalších 40 minut. Když povrch zezlátně a vytvoří se pěkně křupavá krustička, vypneme a necháme dojít.
Zdravější forma žemlovky, jen oříšky jsem nemixovala, ale jen rozklepala v sáčku paličkou na maso, aby tam byly větší kousky.
Měla jsem chuť na sladký oběd a jelikož žemlovku moc nemusím, zkusila jsem tohle a byla mile překvapena. Jen těch jablek a oříšků jsem namixovala víc, aby to vyšlo i na o vrchní posypání. Ten povrch jsem posypala ještě plátky mandlí (lupínky).
Přidat komentář